RENT A CAR KASKOSU NEDEN ÖNEMLİ ?

RENT A CAR KASKOSU NEDEN ÖNEMLİ ?
Araç kiralamak son dönemlerde oldukça popüler bir hal aldı. İş seyahatlerinde veya kişisel yolculuklarda araç kiralamayı tercih eden insan sayısı oldukça fazla. Bununla birlikte kurum ve şirketler de araç satın almak yerine uzun dönem kiralamayı tercih ediyor.

Kiralık araç sektöründe genellikle 2 veya 3 yıllık araçlar bulunuyor. Hal böyle olunca, kiralanan araçların piyasa ve kasko değeri de hayli yüksek olabiliyor. Trafikte karşılaşılabilecek hasarlar göz önünde bulundurulduğunda bu durum kiralayan için hem konfor hem de risk getirebiliyor. Rent a Car kaskosunun önemi de burada ortaya çıkıyor.

Kiralık Araçta “Rent a Car Kaskosu” Zorunlu mu?
Kasko sigortası normalde tercihe bağlı bir poliçe türü iken, Rent a Car kaskosu, kiralık araç hizmeti veren firmalar için zorunlu bir sigortadır. Sürekli değişen sürücüler ve uzun mesafeli kullanımlar sebebiyle kiralık araçlar, sigorta şirketleri tarafından daha riskli olarak kabul edilir. Bu doğrultuda, özel teminatlarla hazırlanan Rent a Car kasko poliçeleri, hususi araçlardan daha pahalı olmaktadır. Bu sebeple, profesyonel olmayan araç kiralama şirketleri bazen bu sigortayı gözardı edebilmektedir.

Bu gibi durumlarda karışılan kazalarda ortaya çıkan hasar, aracı kiralayan tarafın sorumluluğunda kalmaktadır. Bu yüzden, araç kiralarken profesyonel firmaları tercih etmek ve kiralama sözleşmesini dikkatlice okumak büyük öneme sahiptir.

Bazı sigorta şirketleri, Rent a Car kaskosunu ek bir paket olarak sunmaktadır. Örneğin, bir günlük kira bedeli 150 TL olan bir araca, ekstra 25 TL gibi cüzi bir ücret ödeyerek Rent a Car kaskosu veya mini onarım teminatı ekletebilmek mümkün olmaktadır. Bu teminatların limitleri, şirkete, araca ve sözleşmeye bağlı olarak değişebilmektedir.

Araç kiralama şirketleri tarafında, kiralık araçlarda en çok yaşanan hasarlardan biri de aracın çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesidir. Sigorta şirketleri Rent a Car kaskosu kapsamında %25 muafiyet oranı ile bu riski de teminat altına almaktadırlar.

Araç Kiralarken Nelere Dikkat Edilmeli?
Araç kiralayarak dönemlik yolculuklara çıkmak veya iş seyahatine gitmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır.

Profesyonel Kiralama Firması:
Araç kiralarken, birçok farklı fiyat teklifiyle karşılaşmak mümkün. Bunların içinden bazıları çok daha uygun olarak göze çarpabilmektedir. Fakat profesyonel olmayan araç kiralama firmaları, genellikle araçlara Rent a Car kaskosu yaptırmamakta ve normal araç kaskosu ile kiraya vermektedir. Fakat kasko poliçesinde sürücü olarak adı geçmeyen kişilerin yaptığı kazalar; sigorta şirketi tarafından karşılanmamaktadır. Bu gibi durumlarda ise tüm mali sorumluluk aracı kiralayanın üstüne kalmaktadır. Dolayısıyla profesyonel bir araç kiralama şirketi tercih etmekte fayda var.

Sözleşme Detayları:
Araç kiralamadan önce sözleşmedeki tüm detaylara hakim olmak gerekir. Özellikle Rent a Car kaskosu kapsamında karşılanan hasarlar ve teminat limitleri dikkatlice incelenmelidir.

Araçtaki Hasarlar:
Kiralık araçlar, birçok farklı kişi tarafından uzun süre kullanılmaktadır. Bu sebeple de, trafiğe çıkmaya ve muayeneden geçmeye engel olmayan hafif hasarlar barındırabilmektedir. Dolayısıyla araç kiralamadan önce, aracın kaportasındaki ve içindeki hasarlar dikkatlice araştırılmalı ve fark edilen hasarlar görevliye belirtilmeli, sisteme kaydedilmelidir. Böylelikle kiralama sonunda araç iade edilirken, bu hasarlardan kiralayan taraf sorumlu tutulmaz.
İlginizi Çekebilir
Whatsapp Telefon